За възможни измами по застраховки Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното

...
За възможни измами по застраховки Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното
Коментари Харесай

Предупреждават за измами с „Гражданска отговорност“

За вероятни измами по застраховки „ Гражданска отговорност “ предизвестяват от  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Това ще се случи, в случай че бъдат признати промени в Кодекса за застраховането, които плануват бюрото да заплаща абсолютно  претенции по застраховка „ Зелена карта “, зародили в чужбина. Това се показва в мнение на бюрото по законопроекта.

„ Плащането абсолютно на искания, които не са окомплектовани с нужните документи, според условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, е недопустимо и в нарушаване на редица фундаментални правни правила. То опонира и на самите регулации на системата „ Зелена карта “.

Освен че плануват обвързване на искащата заплащане страна да дава всяка поискана от нея подкрепяща документи, в това число доказателство за заплащане на обезщетение на повреденото лице, регулациите на системата „ Зелена карта “ плануват и редица учредения за отхвърляне/отказ на настояването за гаранция.

Предвижданото абсолютно обвързване за заплащане от страна на НББАЗ е в прорез с тези условия “, се споделя в мнението.

Освен това, вменяването на такова обвързване би отворило необятно вратите на измамите по застраховки „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите и би довело до завишаване на наградите по този вид застраховки, безапелационни са специалистите.

Променят разпоредбите за заплащане на вреди при застраховка „ Зелена карта “

Според тях благоприятни условия за регресни права по отношение на безпричинно обогатили се лица вследствие на осъществените гаранционни заплащания, в действителност не съставляват реалистична алтернатива. Причината е, че би трябвало да се ангажират големи човешки и финансови запаси за практикуване на такива права в чужбина, било заради сложното разкриване на въпросните лица и/или тяхна несъстоятелност.
 istock istock
Парадоксално е контролът върху осъществена противозаконна финансова активност да се трансферира в края на гаранционната верига, вместо в нейното начало, където се взема решението за погашение на обезщетение по предявена застрахователна рекламация и където следва да се носи отговорността за това решение, показват от бюрото. И допълват, че всичко това ще докара до утежняване на финансовото положение на бюрото, което по този начин или другояче е под задоволителен напън от заплащанията, осъществявани за сметка на ЗК „ Олимпик “ – клон България (в несъстоятелност).

Вносителите от финансовото министерство прецизират, че думата „ абсолютно “ ще бъде заличена от законопроекта, само че главният принцип на действие на системата „ Зелена карта “ е „ първо плащаш, след това оспорваш “.

Законопроектът за промени в Кодекса за застраховането към този момент е импортиран в Народното събрание.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР